maandag 8 december 2008

TOOLBOX WINNERS: Foam

Zo doen we dat. Niet 1 winnaar voor de Foam pitch, maar 5. Ik heb jullie al te lang laten wachten, so here goes (o jah, het commentaar is van lovely Davina van het Foam).

Davina: "In principe was het de workshop 'Laat je zelf zien", je maakt dus een portret van jezelf (in groepjes van 2 of 3 waarbij je collega je helpt met het maken van de foto). Idee is dat je van tevoren goed bedenkt hoe je jezelf wilt portreteren. Zo kan je een kenmerkende eigenschap van je zelf als uitgangspunt nemen, een hobby, een goede/slechte eigenschap. Dat je heel erg van muziek houdt, heel erg lief bent, typerend lang haar hebt etc. verder is het idee dat je een bijzondere foto maakt, waar je goed van tevoren over nadenkt, niet zomaar een snapshot. Voordat je de foto schiet, moet je precies weten HOE je hem gaat maken (close-up/medium/total shot, in of langs de camera kijken, horizontaal/verticaal, welke achtergrond etc). "

Dit zijn de beste vijf foto's.
Foto 1 - Fotograaf: Joelle Emmen, Model: Natasha van Ewijk: mooie compositie, ook de ronde bank op de achtergrond is goed gekozen. Ook de belichting is mooi, interessante schaduwen ontstaan zo. Het lage standpunt is origineel en het model kijkt prachtig de camera in met een blik die geheel past bij de sfeer van de foto. De haren vormen een boeiend patroon.

Foto 2 - Fotograaf: Eva Wegman, Model: Violet Hoogakker: ook prachtige compositie, spannend lijnenspel. Het lijkt bijna alsof het licht uit het gebouw straalt. Mooi hoe je de figuur op de trap niet meteen ziet. Doet me denken aan een persoon die aan de poort van de hemel staat. Hoe dan ook een spannend beeld waarbij je direct een verhaal wil bedenken. Waarom staat zij daar? Wat is het voor gebouw? Etc etc. Een beeld dat vragen oproept dus, heel belangrijk in de kunst.


Foto 3 - Fotograaf: Amy Simpe, Model: Gina Lindeboom: De stekkers van de microfoon en koptelefoon houdt ze bij haar hart: dit om aan te geven dat ze heel erg van muziek houdt, het komt recht uit haar hart. Origineel idee! Een heel harmonieuze foto, ze ligt heel tevreden en relaxed en je krijgt het gevoel dat ze echt met haar hart voelt. Ook is het lijnenspel van de draden dat in een soort cirkel om haar heen gaat interessant, maakt de foto wat speels.


Foto 4 - Fotograaf: Zindzi Zwietering, Model: Lisa van der Pluijm: ook hier super mooie compositie. Interessant al die vierkante/rechthoekige vormen en dan de ronde vorm van het lichaam. Ook het glas op de verwarming past er goed bij, alsof het expres precies op die plaats neer gezet is. Een gek element waardoor je je ook weer gaat afvragen waarom het daar staat. Kennelijk kan zij er niet bij, want ze zit afgesloten in een aparte ruimte. Ook dit werk roept dus vragen op.


Foto 5 - Fotograaf: onbekend, Model, onbekend: heel originele foto. Het model is voor een beamer gaan staan, de snor en baard zijn op haar geprojecteerd. Geeft een heel surrealistisch beeld. Lijkt getekend, maar toch ook niet, heel goed gelukt. Mooi schaduwspel ook.


De foto's van de winnaars hangen vanaf zaterdag 13 december in Henxs Gallery, naast de Henxs. Iedereen is van harte uitgenodigd om zaterdag vanaf 16.00 de foto's te checken. En als jij een van de winnaars bent, nemen wij nog contact met je op (als we weten wie je bent, natuurlijk).

De galerie zit dus naast:

Henxs
Sint Antoniebreestraat 136
1011 HB Amsterdam

Zoals je ziet weten we van een aantal foto's niet meer wie ze hebben gemaakt en wie model staat. Dat is een beetje suf van ons, maar natuurlijk willen we wel even contact met ze opnemen. Kan iemand ons helpen met het invullen van de missende fotografen en modellen?

4 opmerkingen:

natasha zei

Ik ben de maker van de eerste foto, natasha :) mijn email is tafelrand@gmail.com
en erg tof dat ik erbij kom!!

Zindzi zei

hee!
de foto, waar lisa van der pluijm als maker bij staat, is eigenlijk door mij gemaakt!.. Het is wel Lisa die er op staat, maar ik had de foto uitgekozen, gemaakt en alles..
just wanted to let you know..

xx Zindzi Zwietering

Anoniem zei

Heee leuk dat de foto die ik heb genomen van Natasha is uitgekozen! :D

Zoals Zindzi zegt, ik denk niet dat de maker van de foto er staat. Maar het model wel, omdat het model mocht weten 'hoe' en 'wat' je op de foto kwam toch?

Dussss ik denk dat de naam van het model er steeds bij komt te staan en niet die van de fotograaf.

natasha zei

Het moet andersom zijn, haha. Natasha = model
Joelle = fotograaf :D

 
Free counter and web stats