dinsdag 27 november 2012

Alexandra wint Crimezone YA-Thriller Award 2012


Voor de tweede keer werden de Crimezone YA-thriller Awards uitgereikt voor de Beste Young Adult thriller van het jaar. Alexandra Penrhyn Lowe ontving uit handen van Judith Visser de award voor Beste Nederlandstalige YA-thriller van het jaar voor Sevenster, het eerste deel in de Wachter-serie. In de categorie 'Buitenland' ging de prijs naar Lissa Price voor haar YA-thriller Starters.
De tweede editie van de Crimezone Beste YA-thriller van het Jaar verkiezing werd georganiseerd in samenwerking met Paagman. In twee ronden werd er bijna 4.000 keer gestemd.
Crimezone YA organiseerde zelf een aftelactie naar de dag van de uitslag met twaalf dagen lang elke dag een interviewtje met één van de genomineerde auteurs.

Voorafgaand aan de uitreiking vond er voor een aantal gelukkige stemmers een Meet & Greet plaats met Judith Visser en Mel Wallis de Vries. De beide schrijfsters leerden ‘hun’ lezers in anderhalf uur beter kennen, praatten over van alles (van haarextensions tot Nederlands mondelingen tot piercings) en waren ook niet te beroerd om boeken te signeren (Mel: “Het lijkt hier wel een lopende band – ik blijf maar signeren!”) en samen op de foto te gaan. Judith Visser vertelde ook dat ze voortaan van plan is twee boeken per jaar te schrijven, waarvan één Young Adult boek – goed nieuws voor haar jongere fans dus. Haar eerste YA thriller zal in mei 2013 verschijnen en Hasta la vista heten.

Na deze gezellige bijeenkomst begon de uitreiking dan echt. Na een korte introductie van Crimezone salesmanager Liesbeth Maaskant nam Judith Visser het over en werd de eerste prijs in de categorie ‘Buitenland’ bekend gemaakt. Lissa Price mag zich met 32% van de uitgebrachte stemmen op haar debuut Starters winnares van deze prijs noemen. Haar prijs werd namens uitgeverij Unieboek in ontvangst genomen. Daar waren ze niet echt verrast, omdat ze Starters allemaal “een heel gaaf boek” vinden. De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine van Random Riggs (uitgeverij Clavis) werd tweede (17%) en Inwijding van Veronica Roth (uitgeverij Van Goor) werd derde (16%).

Voor de categorie ‘Binnenland’ werden de genomineerde auteurs op het podium geroepen en nadat de aanwezige auteurs kort hun boek hadden samengevat, werden de prijzen uitgereikt. De derde prijs werd uitgereikt aan Helen Vreeswijk’s Judas (15%). Tussen de tweede prijs, die uiteindelijk naar Mel Wallis de Vries’ Verstrikt (22%) ging, en de eerste prijs was het een nipte strijd, want het bleek maar een paar procent te verschillen. Uiteindelijk was Alexandra Penrhyn Lowe met haar debuut Sevenster(24,5%) de gelukkige. Alexandra was dolblij met haar prijs, maar ook stomverbaasd. Zoals ze het zelf verwoordde: “Wauw, ik had verwacht dat Mel zou winnen. Ik ben hier helemaal stil van.” De winnares gaf ook aan al bezig te zijn met het vervolg op haar nu bekroonde boek, dat Wolfsbloedzal gaan heten. 

Geen opmerkingen:

 
Free counter and web stats